Pytanie do użytkowników S54 celem zrobienia foty elementu

2000-2006 | silnik: S54
Kilej

Pytanie do użytkowników S54 celem zrobienia foty elementu

Post autor: Kilej » ndz wrz 26, 2010 15:16

Hej,

Jestem na etapie wkładania S54 bo mojego m3 e36 (w ori silniku panewka do roboty stąd decyzja o swapie).

Jeśli ktoś byłby na tyle życzliwy by pstryknąć kilka fotek, bo za dużo by tu pisać a zdjęcia wszystko wyjaśnią, to proszę o foto:

- sond lambda na kolektorze i ich połączenia z wiązką silnika tj jak to sie łaczy, wygląd kostek, itp.
- czujnik temp gazów wylotowych i jego połaczenie z instalką. Mam go w kolektorze ale nic do niego nie idzie od silnika wśród tych części co mam. Czy jest on niezbędny?

Teraz kilka drobnych pytań:

- czy używanie wszystkich 6 sond (mam silnik z końca 2003 usa) i wyglada to tak:
1. silnik-> 2. kolektor: 2sondy-> takie jakby wstępne katalizatory na kolektorze -> 2 kolejne sondy. 3. wydech środkowy z katalizatorami i kolejnymi dwoma sondami

Z tego co wiem, to właściciel e30 z s54 (Christoof, bardzo profi projekt) ma tylko 2 pierwsze sondy przy wyjsciu z silnika i reszte olał.

- czy ktoś zaślepił wyjście z zaworu na pompe powietrza. Nie mam pompy powietrza do silnika i nie zamierzam montować. Wiem ze w e36 m3 jest na pasku i mozna odpiać i nie stanowi to dla pracy silnika, wiec wnioskuje ze w e46 m3 zaslepie zawór na pompe i po prostu nie podłącze pompy mocowanej przy zbiorniku wyrównawczym.

Resztę tematów juz rozpracowałem:
- przejscie z SMG na manual Gertrag z e36 m3 oraz 2mas i sprzegło z e36 m3.
- przeróbka wiązki, komp e46, połaczenia z buda e36.
- układ chlodzenia całkowicie od e36 m3, jedynie zostawiam czujnik temp na wezu do chłodnicy.
- wydech s54 i koncowy e36 m3
- usunieta klima.

Z góry dzięki za fotki :)
Sześć Dębów Dwór w Prusewie
(40 min. od Trójmiasta, nad morzem)

Hotel, Restauracja, Wesela, Imprezy okolicznościowe

Sześć Dębów Dwór w Prusewie - Pałac, dwór nad morzem, wesele nad morzem

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Re: Pytanie do użytkowników S54 celem zrobienia foty elementu

Post autor: Bombel » ndz wrz 26, 2010 18:05

Odnośnie sond lambda to w europejskiej wersji S54 jest tylko 4 sondy, a nie 6, kolektory wydechowe są oddzielną częścią niż katalizatory, czujnika temperatury w wydechu też z tego co pamiętam nie ma.

Z tego co kiedyś się orientowałem może być problem z uruchomieniem silnika na komputerze, który pracował z SMG, kiedy wsadzimy tam manuala.

Kilej

Post autor: Kilej » ndz wrz 26, 2010 21:06

Zrobiłem rozeznanie w ETK.
EURO nie ma katalizatorów na kolektorze wydechowym, a USA tak.
Postanowiłem zatem, że skoro mam katy na kolektorze to nie montuje tych wlasciwych katow tylko puszcze rure do koncowego tlumika od m3 e36.
Sondy dam tylko przed katami, czyli tak jak w Euro przed kata to znaczy na koncu kolektora tuz przed łaczeniem, to u mnie będzie to zaraz po przejściu kolektora 3 na 1.

Czujnik temp jest od ktoregos rocznika w EURO na srodkowymi odcinku w okolicach katów, w USA natomiast na kolektorze wiec to chyba mogę olać.

Ale foty dalej byłyby wskazane
Sześć Dębów Dwór w Prusewie
(40 min. od Trójmiasta, nad morzem)

Hotel, Restauracja, Wesela, Imprezy okolicznościowe

Sześć Dębów Dwór w Prusewie - Pałac, dwór nad morzem, wesele nad morzem

mateush
Site Admin
Auto: 997TT

Post autor: mateush » pn wrz 27, 2010 19:36

Bombel pisze:czujnika temperatury w wydechu też z tego co pamiętam nie ma.
Jest we wszystkich euro wersjach. Przed katalizatorami, tylko z jednej strony.
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!

ODPOWIEDZ